NOVOLETNI SALZBURG

Tuesday, December 25, 2018

predbozicni salzburg bozicni okras

Salzburg in njegove številne novoletne stojnice. Kaj sem si ogledala, kaj sem jedla, koliko sem za to odštela in še več. 

Salzburg je četrto največje mesto v Avstriji in glavno mesto avstrijske zvezne dežele Salzburg. To je mesto, ki je v svetu najbolj poznano po Mozartu in po mjuziklu Moje pesmi, moje sanje, nam pa je že iz osnovne šole znano kot mesto, kjer se je Primož Trubar šolal ter kraj kamor v zimskem času odhitimo pogledati ali imajo lepše lučke, kot pri nas. Nimajo lepših lučk, ampak božični sejem, pa je nedvomno večji kot v Ljubljani.

Salzburg je od Ljubljane oddaljen dobre tri ure vožnje, a vožnja hitro mine, saj te polovico časa skrbi, kaj bi se zgodilo, če bi se zrušil eden izmed številnih predorov skozi katere se voziš, drugo polovico časa, pa opazuješ naravo, ki te obkroža.

Predbožični obisk Mozartovega mesta je čudovita izkušnja in idealen kraj za vikend izlet s prijateljico.

Salzburg ulica Getreidegasse
Salzburg izlet Mozartova hiša
Salzburg potepanje po mostu nad reko Salzach
Salzburg river bridge with love locks
Salzburg Mirabell garden vrtovi
Moje pesmi, moje sanje Mirabell park


. Hitri sprehod skozi Salzburg .
Sprehodili sva se čez Mozartov trg kjer ob drsališču stoji Mozartov kip, skozi ulico Getreidegasse pa vse do Mozartove rojstne hiše. Čudovit je tudi sprehod med ozkimi, z lučkami okrašenimi, ulicami čez most do desnega brega reke Salzach vse do parka dvorca Mirabell. Na ulicah se ozrni okoli sebe po stenah, saj lahko na številnih še vedno najdeš znake starih cehov. Nad mestom pa se dviga grad Hohensalzburg, v katerem si lahko ogledaš različne zbirke, a to sva tokrat preskočili. 


. Božični sejem Christkindlmarkt .
Novoletna tržnica Christkindlmarkt velja za eno izmed prvih na svetu, saj naj jo bi organizirali že v 15. stoletju. Takrat se je le-ta ta imenovala "Tandlmarkt" in so jo postavili na katedralnem trgu v središču mesta, kjer je široko paleto blaga nudila svojim domačinom. Okoli 17. stoletja, so jo preimenovali v "Nikolaimarkt" oziroma tržnica Sv. Nikolaja.
Salzburg je prepoln novoletnih sejmov, ki so locirani po celem mestu in med seboj tekmujejo, kateri je lepši in boljši. Tržnice se razlikujejo po cenah, dobrinah in pa po najbolj očitnem, skodelicah, ki jih prejmeš ob nakupu topllih napitkov (vsaka tržnica ima svojo šalico, ki jo predstavlja). 


. Največji in najbolj obiskani božični tržnici v Salzburgu .
Eden se nahaja na Domplatzu pred salzburško katedralo, drugi pa na Residenzplatzu. Razlikovala sem jih najbolj po tem, da je v središču tržnice na Domplatzu v obliki piramide zastekljen vodnjak, tisti na Residenzplatzu pa se baha z veliko okrašeno novoletno jelko. Skupaj imata 170 stojnic na katerih najdeš vse od jabolčnega štrudlja do okraskov za na smrekico. Tržnico obdaja vonj po kuhanem vinu, klobasah in še enem meni neprijetnem vonju, kadilu, ki mi nazaj povrne težke spomine na verouk. 
Gneča je neznosna, a ker je tržnica odprta skozi celoten dan predlagam, da si vse stojnice ogledaš že v dopoldanskem času, večerni čas pa nameniš le še kakšnemu toplemu napitku, drsanju po ledeni ploščadi in uživanju ob pogledu na čarobno mestece.

. Manjše tržnice v Salzburgu .
Mirabellplatz
Žal sem se čez ta sejem le na hitro sprehodila, a vseeno se mi je od vseh ravno ta vtisnil najbolj v spomin. Gre za manjši sejem ob Palači Mirabell, kjer ni tako velike gneče in so posledično tudi cene dostopnejše. Kljub temu, da je majhen, pa se na njem nahaja vse kar na velikih le, da v manjših količinah in z manj izbire, kar pa je za nekoga kot sem sama, ki se težko odloča, še toliko bolje.

Hellbrunn
Romantičen in bolj družinam prijazen sejem, se nahaja na južnem obrobju mesta, pri palači Hellbrunn. Letna rezidenca škofov je prepolna vrtov in vodnjakov, ki v božičnem času še posebej zaživijo. Dvorišče je prepolno tudi domačih živali, ki bodo mlajšim obiskovalcem za vedno ostali v spominu. 

. Visoke cene .
Cene so izjemno visoke in ti zato predlagam, da se pred vsakim nakupom prepričaš, ali lahko 15 korakov stran kupiš enak izdelek 50 % ceneje.
S prijateljico sva iskali topel lokal z wc-jem. Sprehodili sva se stran od gneče in napotili proti bolj osamljeni ulici ter stopili v prvi lokal, ki ni kazal razkošja. Imeli sva občutek, da gre za cenejši lokal, dokler nisva pogledali cen v meniju. (Za občutek kakšne so bili cene: mala stekleniška pijače Pepsi-3,80 €.) Premraženi in že resnično žejni, sva se odločili, da vseeno ostaneva, kljub grozno visokim cenam. Cene so po celem mestu visoke in naj bi jih v novoletnem času še povišali, zaradi navala turistov. Na tržnicah so cene ravno tako visoke, saj že novoletni okraski stanejo okoli 6 €. 

Salzburg jabolcni strudelj
Bozicna trznica krompir
slovenska modna blogerka spela seserko na izletu v salzburgu
salzburg novoletna trznica cokoladni knedlji


. Hrana .
Preden se odpravim na pot v novi kraj, vedno že iz udobja doma raziščem mesto in poiščem tradicionalno hrano, predvsem sladice, ker z mojo izbirčnostjo je že klobasa z zeljem prevelika eksotika. V času božičnih sejmov sva imeli to srečo, da je večina tradicionalne hrane bila kar na trgu in zato je tudi cena bila mogoče malenkost nižja, a vseeno pa je kos štrudlja stal okoli 5 €. Prijateljica se je odločila za kos tradicionalnega jabolčnega štrudlja, jaz pa sem raje posegla po knedlih. Preden sem naročila cmoke, sem povprašala kaj se v njih skriva in ko so mi odkrili, da je notri čokolada, sem bila v trenutku za, kljub temu, da sta dva mala knedeljčka (na fotografiji izgledata večja) stala malo manj kot 5 €. Začelo se je okusno, dokler nisem prišla do sredice in ugotovila, da so to v resnici Mozartovi cmoki z marcipanom, ki pa ga jaz popolnoma preziram. Zato so cmočki romali v koš s tako hitrostjo kot romarji na Brezje. Obvezen nakup so bile tudi preste, a žal ena presta stane okrog 5 €. Predlagam, da se odločiš za čokoladno presto z lešniki, ki pa je za razliko od ostalih božanska. Za najino glavno jed sva se ravno tako odločili poseči po hrani na tržnici in kupili krompir. Prav si prebrala! In to krompir za 6 €. Res je bil velik, a jesti ga na ulici je preveč zahtevno in glede na to, da ga dobiš mlačnega, postane mrzel še preden prideš do polovice.
Med tradicionalno hrano v Salzburgu spadajo tudi Salzburški žličniki (Salzburger Nockerl) do katerih pa žal tokrat nisva uspeli priti. Ne pozabi pa niti na klobase, zrezke in pa Sacher torto, čeprav vse tri bolj spadajo v tradicionalno hrano Avstrije in ne toliko Salzburga. Ker so cene hrane zares visoke in če nisi ravno prevelik požeruh ti predlagam, da si hrano deliš še vsaj z eno osebo in tako nekoliko prihraniš pri denarju, poskusiš pa lahko več tradicionalnih jedi hkrati.
Zaključek hrane, ki sem jo poskusila v Salzburgu - moja mami naredi boljše!


. Mozartove kroglice .
Debate med tem ali so prave modre ali rdeče Mozartove kroglice, trajajo že več desetletij. Rdeče lahko najdeš kjerkoli, tudi v Mercatorju jih imajo, kjer lahko dobiš približno 15 kroglic v paketku že za 3 €. Ampak pozor, to so le ene izmed devetih različnih Mozartovih kroglic. Kroglice se med seboj ne razlikujejo le po okusu in izgledu, ampak tudi po ceni. Prve nugatove kroglice, polnjene z marcipanom in oblite s čokolado, so nastale izpod rok salzburškega slaščičarja Paula Fürsta, leta 1890. Ta jih je poimenoval po najbolj znanem someščanu Wolfgangu Amadeusu Mozartu in kmalu zatem so doživele nenaden uspeh. Fürst je bil poznan kot nekoliko nepremišljen in je pozabil zaščititi ime svoje slaščice, zato danes ta naziv uporabljajo številni proizvajalci po celem svetu, in prav vsi se hvalijo, da so njihove "prave". Prvotnih modrih, pa ne najdeš kar tako in zato sva se morali odpraviti kar na majhen lov po Salzburgu, da jih ujameva. Rdeče so tudi tam na vsakem koraku, modre pa le v nekaj kotičkih. V prvo trgovino, ki sva zavili sva se nad ceno eno kroglice kar zgrozili, stala je namreč okoli 3 €, zato sva se odločili, da raje počakav z nakupom. Proti koncu najinega lova sva pred nama zagledali vrsto ljudi, ki stojijo pred majhno trgovinico in ugotovili, da gre za to pravo Furst trgovino. Trgovinica je tako majhna, da gre v njo lahko gre le ena oseba, dve pa se morata že malo stisniti. Za pultom stoji starejša gospa, ki ti kroglice čedno zapakira in zalepi z nalepko s katero zagotavlja, da gre za prvovrstno sladico. Presenetljivo je tukaj ena kroglica stala le 1,40 €. Furst kroglice najdeš na 4 lokacijah v Salzburgu:

1. Originalna trgovina Alter Markt - Brodgasse 13
2. Mirabellplatz trgovina-  Mirabellplatz 5
3. Ritzerbogen trgovina - Ritzerbogen, Sigmund Haffner Gasse
4. Getreidegasse trgovina - Getreidegasse 47. Predbožični Salzburg .
Na splošno mi je Salzburg kot mesto simpatično, ampak razen sejma se mi ni zdelo nič preveč posebno. Čudovite božične tržnice pričarajo pravljično vzdušje v mestu, a brez tega bi bilo precej dolgočasno. Vonj po sveže pripravljeni hrani in toplih napitkih te lepo spremlja skozi sprehajanje čez mesto, a hkrati te spremljajo tudi množice ljudi. Cene so izjemno visoke tudi, če se odločiš za ulično pojedanje, zato ti predlagam, da svojo denarnico pripraviš na ta strošek. V spomladanskih mesecih imam plan ponovno obiskati Salzburg in se odpraviti na organiziran izlet po poteh filma Moje pesmi, moje sanje, ki pa bo nedvomno me očaral.


Salzburg holiday market ornament
Salzburg predbozna trznica


No comments:

Post a Comment