JAGODNI TIRAMISU Z BIO MEDENJAKI PERGER

Sunday, September 2, 2018


Kakšni so prvi znaki, da se ti je odpeljalo? To, da želiš poriniti fanta po stopnicah, ko je med resnim pogovorom na telefonu? Ne, to si zasluži. To, da vsak mesec kupim novi par čevljev? Ne, to potrebujem. To, da nimam absolutno nič znanja na področju kuhanja, a vseeno pripravljam jedi brez recepta po principu ''zmeči, pa neki bo''? No, to pa mogoče že. Skupaj bomo pripravili jagodno meden tiramisu v kozarcu za dve osebi (ali pa za eno v PMS-u).Priprava jedi, ko živiš sam, ali pa se ti občasno pridruži še kakšen kavalir ali lepotica, je drugačno od tistega, kar si navajen doma, ko mami/oči vrže stvari v lonce in kuha cel dan. Kuhanje za eno osebo je načeloma hitrejše, preprostejše in pogosto okusno le tebi. Sestavine, ki jih kupiš, jih poskušaš čim prej porabiti, ker veš, da se ti bodo pokvarile, preden bi jih pojedel vsaj polovico. Trudiš se uporabiti vse, kar imaš, ali pa se nabašeš, ker stran pa ne bomo metali. Vsi, ki še niste živeli sami in vam hrano v hladilnik in na mizo prinese nekdo drug, se ne zavedate, da včasih na siru preproste odrežeš plesen stran in poješ drug del sira. The struggle is real.
Pri sladicah je ta težava še večja, ker je težko narediti en kos torte ali pa en muffin, zato sem se odločila, da zmešam kar imam in pripravim nekaj sladkega zase in za mojo boljšo polovico, ki pa je tudi v tem trenutku na telefonu (še sreča, da so stopnice blizu). Vse kar potrebujemo za jagodni tiramisu z medenjaki sta le dva kozarca in 5 sestavin. 

.Sestavine. 
1 zavoj vanilin sladkorja
1 paket bio medenjakov Perger (jaz sem uporabila medenjake iz pirine moke)
250 g mascarpone
250 g svežih jagod
4 žlice mleka

.Postopek.
1. Bio medenjake Perger namoči v mleko tako, da se rahlo prepojijo. Zdrobi jih na koščke in ji položi na dno kozarca. S pomočjo žlice jih potlači ob dno. (* Jaz sem pri tem uporabila 4 medenjake.)
2. Mascarpone primešaj vanilin sladkor. Kremo namaži preko plasti medenjakov.
3. Bio medenjake Perger ponovno namoči v mleko in jih na koščke zdrobljene položi v kozarec.
4. V kozico daj manjšo pest jagod, žlico vode in malo žličko sladkorja ter kuhaj, dokler ne nastane tekočina podobna džemu. Počakaj, da se jagodna zmes nekoliko ohladi in jo prelij po medenjakih.
5. Preostalo kremo iz mascarpona vlij v kozarec.
6. Jagode nareži na rezine in jih položi na vrh sladice.
7. Desert za nekaj ur postavi v hladilnik in še hladnega postrezi. ​ ​

1 comment:

  1. A me povabiš? Jaz bi to zmazala ob tvoji družbi :)

    ReplyDelete