TRIP TO PRAGUE // OBISK PRAGE

Thursday, May 11, 2017


Praga kot glavno mesto Češke, leži v osrednjem delu Evrope in se s 1,2 milijona prebivalci, lahko pohvali kot eno izmed najbolj kulturno ter zgodovinsko bogatih mest v tem predelu naše celine. Konec aprila in začetek maja sem skupaj z mojo prijateljico preživela idilične sončne dneve v tej zlati deželi. (Ne mami, nisem šla s fantom, dejansko je bila punca. Poglej slike.)


Praga mi bo ostala v spominu, kot mesto kjer te pozdravljajo kot Štajerci, se obnašajo kot Dolenjci, po rodu pa so iz Srbije. Vsak drugi naju je z največjim veseljem počastil z zgodbo o tem, kako je s culo na rami prepešačil vse do Prage. 
V Pragi lažje najdeš prostitutke, kot pa trgovine s špecerijo. Ne morem z gotovostjo trditi, da je šlo zares za prodajalke ljubezni, a njihov slog oblačenja, obnašanje in frizura, so  nedvomno nakazovali na to. Priznajmo pa si, da tudi marsikatera gimnazijka na Instagramu ustreza tovrstnemu opisu. Stekleničko vode sem morala kupiti na kiosku! Tam kjer vsi vemo, da se ne kupuje niti revije, ker je tam vse 5x dražje. Seveda, pa brez težav najdeš kitajske trgovinice, ki so ozke tako kot razgledanost slovenskega župnika. Vseeno pa notri lahko kupiš vse od lestenca do organov prodajalke.  Trgovine v Pragi
Seveda nisem raziskala katere znamenitosti so v našem okrožju, ampak sem pa zato imela točne koordinate trgovin. Žal Barbara ni navdušenka nad trgovinami, zato sem prihajala v trgovine s seznami in samo metala v košarice. Najbolj so me navdušile ravno trgovine, ki ne izvirajo iz Češke. Večno veselje je MAC trgovina, ki pa me je tokrat negativno presenetila, zaradi skrajno nevljudnega odnosa prodajalke, ki se je obnašala kot, da mi dela uslugo, ker mi dovoli, da nakupujem pri njej. B* Please! Med drugimi sem obiskala tudi Sephoro, Manufakturo in Flying Tiger, ki pa je uradno postala moja najljubša trgovina. Celo dodatno prtljago sem morala kupiti zaradi te trgovine, da sem lahko vse zapakirala in stlačila nad sedeže avtobusa. 
Pivo in hrana
Piva me je od vedno po okusu spominjala na urin. Janez, ker se zdaj sprašuješ od kje za vraga vem, kakšen okus ima urin, ti sporočam, da Zvezdanine metode pomlajevanje še nisem preizkusila, ampak včasih enostavno veš kakšen okus ima nekaj že po vonju in tako jaz vem, da je pivo enako urin. Janez zakompliciral si! Kljub temu, da me spominja na telesni izloček, sem se odločila, da vseeno spijem kakšen kozarec v čast Češki in njenim pijancem. Predvsem zato, ker je prvo vprašanje, ko se vrneš nazaj iz Češke: ''Si poskusila pivo na Češkem? Kakšno pa? A ti je bilo všeč?'' in moj odgovor je popolnoma preprost: ''Enkrat. Ne vem. Ne.'' Pitje piva, ni obisk Tinderja. Iz tega se ne vrneš prerojen in poln spoznanj, da je piva tisto, kar si iskal celo življenje. No, tudi iz Tinderja ravno ne. 
Še preden sem obiskala Prago sem seveda na Instagramu naredila raziskavo o tem, kje se nahaja najbolj fotogenična hrano. Nedvomno je na prvem mestu Trdelnik. Gre za trše testo (vau, to pa je presenečenje) oblečeno v cimet in sladkor, ter napolnjeno s sladkimi oziroma slanimi pregrehami. Poleg sfejkanih šamrol, sem morala preizkusiti tudi kruhove cmoke. Slike pač ni, ker so v fotkanju dobri tako kot Damjan Murko na koledarju. Da bi še dodatno začutili Prago, sva se zadnji dan odpravili v KFC. Tradicionalna hrana, nimaš kaj.
Ljudje
Kot sem že prej omenila je polovica ljudi iz Balkana, druga polovica pa iz Kitajske. Včasih imaš občutek, da se slednji kar sproti množijo, še posebej kadar si v bližini kakšnega razglednega stolpa ali pa veličastne stavbe. Pražani (slišati je kot poimenovanje tistega, ki se je predolgo sončil) se mi na splošno niso zdeli pretirano prijazni. Ustregli so ti, a so zato potrebovali nekaj zavijanja z očmi in težkih vzdihljajev. Ker verjamem, da ti delujem kot turist, ki vstopi v trgovino in prosi trgovca za pomoč pri osvetlitvi, da bo kakovost mojega selfija na najvišji ravni, ti bom navedla samo nekaj primerov, ob katerih sem očitno uslužbencem povzročala glavobole:

  • Ali lahko dobim šminko v odtenku Ruby Woo? (Naj opozorim, da imajo stranke dostop samo do testerjev in je potrebno prositi za pomoč.)
  • Kje imate wc? (V restavraciji, kjer sva jedli.)
  • Želeli bi plačati. 
  • Želeli bi naročiti. 
  • Spremljaj me na Instagramu. - Ok priznam, tega nisem rekla. 

Najhujše od vsega pa je, da nisva srečali lepih Čehov. Edino, česar sva se veselili, pa še tega ni bilo. Bili so simpatični Balkanci, ampak to kar imaš doma, ne boš jemal pri sosedu.Navsezadnje si bom Prago zapomnila kot čudovito mesto. prepolno mogočnih zgradb in pijanih ljudi. Enostavno ne znam zaključiti v duhu romantike, kljub temu, da sva obiskali Češko ravno na dan, ko tam praznujejo praznik ljubezni. Ker legenda pravi, da se vrneš nazaj v Prago, če pobožaš kip na Karlovem mostu, sem prepričana, da se kmalu zopet vidimo.  

No comments:

Post a Comment