NAJBOLJ ENOSTAVNA BUČKINA KREMNA JUHA

Saturday, October 20, 2018


Bučkino juho sem prvič poskusila kupljeno iz vrečke. Aroma in barva sta me takoj navdušili. Nisem ljubiteljica zelenjave, zato sem bila nad tem še sama presenečena. Kmalu zatem sem k temu prepričala tudi moja starša in sta jo poskusila tako, da sta jo pripravila z domačo vzgojeno bučo. Vzljubila sta jo, jaz pa domačo še bolj kot tisto iz vrečke. Kadarkoli obiščem svoj dom v Beli krajni si na vrtu izberem manjšo bučo, jo zaprem v kufer in jo že peljem proti Ljubljani.
Priprava je izjemno preprosta in cenovno ugodna. Idealna kombinacija za 25 letnico, ki živi v prestolnici in kuha za eno osebo.
. Sestavine .
// 1 buča
// 2 skodelici vode
// pol žličke olja
// 1 goveja kocka ali ščepec soli


. Postopek .
1. Bučo sem prerezala na pol, saj je zame cela prevelika. Tudi, če boš za pripravo juhe pripravila celo, ti priporočam, da jo zaradi lažje priprave prerežeš na pol.
2. Buči odstrani zgornji in spodnji del.
3. Notranjost buče, kjer se nahaja mehak s semeni obdan del, iztrebi s pomočjo žlice.
4. Olupi bučo, da odstraniš vrhnjo oranžno lupino tako, da ti ostane le meso.
5. Bučo narežeš na kolobarje, da nastanejo polmeseci. Nato jo razrežeš na kocke.
6. Kocke daj v posodo in ji dodaj toliko vode, da do polovice prekrije bučo. Jaz sem dala 1,5 skodelice vode.
7. Kuhaj na zmernem ognju in med kuhanjem mešaj. Ko zavre dodaj pol žličke olja in govejo kocko. Mešaj toliko časa, da se kocka stopi in olje enakomerno poveže po vsej količini.
8. Posodo pokrij s pokrovko, saj juha veselo šprica naokoli oranžne izpljunke. Kuhaj 20 min in vmes dodajaj vodo po potrebi.
9. Ugasni ogenj. Kocke bi v večini morale biti lepo razkuhane. S paličnim mešalnikom (lahko tudi s sokovnikom) mešaj, da nastane kaša. V tej stopnji preveriš gostoto in v kolikor spominja na Frutek, dodaj vodo.
10. Ponovno pristavi posodo na ogenj in s stalnim mešanjem juho kuhaj še 5 minut.
11. Skuhano kremno bučkino juho postrezi. Nekateri ji dodajo še kapljico bučnega olja na koncu ali pa jo posipajo z bučnimi semeni.


+ Za večje količine priporočam, da kockam buče dodaš še kocke krompirja in korenja. Tako pridobiš na količini in tudi bolj globljem okusu.


No comments:

Post a Comment