SREDNJEVEŠKI PRELUDIJ

Friday, June 14, 2019Srednji vek je zgodovinsko obdobje, ki se je pričelo leta 476 z razpadom Zahodnega rimskega cesarstva in se končalo leta 1492 z odkritjem Amerike. Vedno ga pomnimo kot negativno obdobje predvsem zaradi barbarstva, krutosti, verskega terorja, suženjstva in na splošno nasilja, ki je takrat vladalo. Kljub vsem tem negativnim občutkom, ki jih povezujemo s tem obdobjem, pa je Srednjeveški preludij v Slovenj Gradcu, ravno nasprotno temu.

Srednjeveški preludij v Slovenj Gradcu je dogodek, ki ga že več let organizira družinsko podjetje Perger in tako v 21. stoletje prinaša že zdavnaj pozabljene tradicije. Spremljanje evropskih viteških skupin pri borbah, uživanje ob srednjeveški glasbi, pitje medice pri krčmarju, hrustanje medenjakov pri Pergerjih, rezanje giganskega medenega bonbona in sekanje velikega medenjaka, so le nekatere izmed aktivnosti, katerih sem bila deležna na zadnjem festivalu (KLIKNI TUKAJ za program za 15.-16.6.2019). Vstop je brezplačen, kar je za nekoga škrtega kot sem jaz, idealno. Za vse nakupe znotraj trga, pa barantaš s srednjeveškimi novčiči. Na dvodnevnem dogodku je bilo poskrbljeno za čisto vsakega, dogodki pod odrom in na njem, pa so se kar vrstili en za drugim.

Prvič sem obiskala Koroški del Slovenije in ni bil tako glasen kot sem pričakovala. Za Korošice vedno velja, da so divje in karakterno kar trd oreh, a na mojem obisku tega nisem začutila, saj so me vsi pričakli odprtih rok ter mi tako pričarali odlično izkušnjo.

Od nekdaj sem si želela biti princesa v Disneylandu, predvsem zaradi oblek in pogleda, ki bi ga prejela od otrok (ego na pohodu). Lahko si le predstavljaš, kako sem se počutila, ko so me takoj ob prihodu na Srednjeveški preludij oblekli v dvorsko obleko po mojem izboru. Šivilja teh oblek, ki jih je na dogodku ponujala v izposojo, se drugače s tem ukvarja tudi profesionalno, saj obleke iz vseh zgodovinskih obdobij šiva za gledališčne odre. Ker imam večje prsi smo pri izbiri moje obleke, morale nekoliko bolj skrbno izbirati kroj, a kljub temu je gospa lepo poskrbela zame, me stisnila v obleko, mi jo prišila na nedrček, mi še dodala ogrlico ter me poslala v srednjeveški svet. Srednji vek mi je v trenutku postal bolj privlačen, no roko na srce, saj sem tudi sama bila. Priznam, da so mi neizmerno prijali pogledi majhnih deklic, ki so se z navdušenjem kar zaustavile ob meni in strmele vame ter v mojo dolgo modro obleko. Ker se hitro poistovetim z likom, sem jim namenila prijazen princeskin pogled, ki ga drugače namenim le, ko mi na rdeč pladenj v neimenovani restavraciji (dokler me ne bodo sponzorirali) podajo McNuggetse.

Srednjeveški preludij so pripravili tudi letos! Med 15. in 16. junijem te vabijo, da se vstopiš v časovni stroj in se jim pridružiš v srednjem veku.

The Middle Ages is a historical period that began in the 5th. century with the fall of the Western Roman Empire and ended in the 15th century with the discovery of America. We always remember it as a negative period, mainly because of barbarism, cruelty, religious terror and slavery. However at Srednjeveški preludij (Medieval festival) in Slovenj Gradec you can only feel happiness and joy.

Srednjeveški preludij is a festival in Slovenj Gradec organized by a family business Perger, who is one and only European gingerbread and candle maker with tradition from 1757 year. It is organized every year in the middle of June at the main square in Slovenj Gradec. I visited it last year and I can't wait to be a part of it again. At the festival, we were watching knights tournaments, dancing to medieval music, drinking mead and enjoying at gingerbreads at Pergers. On the first day of this medieval festival, the biggest event was cutting a giant honey candy and on the second day, we were able to enjoy in chopping of an enormous gingerbread. The entrance is free, but for all the extra purchases at the market, you use gold and silver coins. 

I've always wanted to be a princess in Disneyland, mainly because of the clothes, but also for all the looks I would receive from the kids (song by Beyonce-Ego playing in the background). You can only imagine how I felt when I got dressed in a medieval dress at the festival. The tailor who lent me the dress is a professional dressmaker for theatre, so you can imagine how beautiful her collection of clothing was. The ladies took good care of me, dressed me up, put on jewellery and sent me to the medieval world.

No comments:

Post a Comment